Pilootproject in Brussels Gewest: 50 privé-woningen in Watermaal-Bosvoorde krijgen gratis energie audit via thermografie en tips voor energiebesparing in huis.

Op initiatief van energieschepen Annemie Vermeylen (Groen-Ecolo), organiseert de gemeente Watermaal-Bosvoorde tijdens de herfst en winter 2008-2009 een actie om de inwoners te informeren over energiebesparing door betere isolatie van de woning. De gemeente biedt aan 50 inwoners een gratis ‘thermografie” en aangepaste energie besparingstips aan. Thermografie is warmtegevoelige fotografie van de gebouwenschil die energieverspilling door slechte isolatie kan lokaliseren door middel van verschillende kleuren: delen van het gebouw die rood kleuren zijn niet goed geïsoleerd is, delen die blauw kleuren zijn wel goed geïsoleerd.

50 bewoners van Watermaal-Bosvoorde kunnen zich kandidaat stellen om van hun huis een thermografie te laten nemen. 20 kandidaturen zijn gereserveerd voor sociale huurders.

Om een betrouwbare thermografie te kunnen maken, dient men te wachten tot het buiten koud is (bvb. rond het vriespunt). Op dat moment wordt aan de kandidaat gevraagd om de woning overal gelijkmatig te verwarmen (20°) gedurende de dag. Vervolgens wordt een thermografie genomen van de muren en het dak van de woning.
Op basis van de thermografie zullen de bewoners tips krijgen om de woning (beter) te isoleren en wordt men wegwijs gemaakt in de bestaande overheidsinitiatieven (premies, informatie, …).

De resultaten van de thermografie en de tips ter verbetering van de isolatie worden op een gemeentelijk ‘energiebesparing’ forum gezet zodat alle deelnemers aan dit project hun ervaringen met elkaar en met andere geïnteresseerden kunnen delen.

Dit project kadert in het lokaal Kyoto plan van Watermaal-Bosvoorde dat in 2003 door schepen Vermeylen gelanceerd werd; streefdoel is om 30 % energiebesparing in de openbare gebouwen te realiseren. In 2007 haalde de gemeente al gemiddeld 22 % energiebesparing in de openbare gebouwen. Gesterkt door deze positieve resultaten breidt de gemeente nu haar acties uit naar de privé-woningen.

“Een groot deel van het energieverbruik gaat naar de verwarming van de woning.”, stelt energieschepen Vermeylen. “In plaats van de Brusselse atmosfeer te blijven verwarmen met slecht geïsoleerde woningen en gebouwen kunnen we de warmte beter binnenshuis houden. Een goede zaak voor de gezinsportemonnee en voor het leefmilieu.“