PRETTIGE VALENTREIN !
Door het openbaar vervoer te nemen, helpt u files en luchtvervuiling te verminderen. Samen verdienen we stipt, vlot en aangenaam openbaar vervoer. Met een betere dienstverlening, realtime informatie, een  betaalbaar tarief, goed onderhouden stations.

Groen gaat voor kwart minder pendeltijd tegen  2030

Naar jaarlijkse gewoonte doopt Groen Valentijn om tot Valentrein. Met een ludieke actie willen we alle pendelaars een hart onder de riem steken. “Nergens in Europa doen mensen zo lang over hun woon-werk-verplaatsingen als in ons land,” zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci, “dat kan en dat moèt anders. Mensen die minder tijd verliezen met pendelen, zijn gelukkigere mensen. Groen gaat resoluut voor een aanpak van die pendeltijd: een vermindering in kwantiteit, een verbetering in kwaliteit.”

Groen wil tegen 2030 de pendeltijd met een kwart verminderen. Een ambitieus, maar haalbaar plan. “We moeten volop investeren in meer en beter openbaar vervoer, maar ook in fietspaden en fietssnelwegen voor wie kortere afstanden moet afleggen. Met een mobiliteitsbudget motiveren we iedereen om te kiezen voor het openbaar vervoer en de fiets, en stimuleren we ook telewerken.” Naast een vermindering van de pendeltijd wil Groen ook zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer. Het moet opnieuw de aantrekkelijkste optie worden. “Op dit moment is het openbaar vervoer nemen een hele onderneming. Je weet niet of je op tijd aankomt, je weet niet of je een zitplaats zal hebben en jij of je werkgever betalen enorm veel voor een barslechte dienstverlening. Het mag dan ook geen wonder heten dat veel mensen zich sarcastisch uitlaten over hun pendelpret, of hardop dromen van een bedrijfswagen. Een goed openbaar vervoer is het antwoord op heel wat uitdagingen waar we voor staan: klimaatopwarming, luchtvervuiling, files, maar ook stress- en andere gezondheidsproblemen. Met Groen gaan we voor een comfortabel en stipt openbaar vervoer, voor propere en aangename stations, voor een stipte en uitgebreide dienstverlening op elk moment, voor correcte en duidelijke realtime-informatie voor alle reizigers en voor voldoende plaats voor elke pendelaar en zijn of haar wensen. Op die manier zal het openbaar vervoer de voorkeur krijgen op de auto. De enige juiste weg naar een duurzame toekomst.”

“We willen pendelaars op deze Valentrein vooral een positief gevoel geven: ze maken de meest ecologische keuze en met Groen gaan we ervoor zorgen dat dat ook de meest logische keuze wordt.” besluit Meyrem Almaci.