Persbericht Groen!

Op 7 juni behaalde Groen! in Brussel 13,5% van de stemmen en één verkozene in het Vlaams Parlement: Luckas Vander Taelen. Vander Taelen is sinds 2006 Schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden in Vorst. Vandaag kondigde hij zijn overstap naar het Vlaams Parlement aan.

Bij Groen! is het combineren van een schepenambt en een mandaat als parlementlid niet toegestaan. Zijn 1.949 voorkeurstemmen deden Vander Taelen uiteindelijk besluiten zijn overstap naar het Vlaams Parlement te wagen. Hij zal er een fractie vormen met 6 Vlaams groene collega’s. Vander Taelen wordt ook gemeenschapssenator.

Luckas Vander Taelen was Vlaamse Schepen sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Hij bekwam dat Vorst het Vlaams decreet over het lokaal cultuurbeleid goedkeurde. Daardoor kwam een Vlaams cultuurfunctionaris in dienst en werd er een Nederlandstalige gemeentelijke bibiotheek, de Bli:b, opgericht die nu in het gerenoveerde Brass-gebouw gehuisvest is.

Over zijn tijd als Schepen en over zijn opvolging: “De samenwerking met burgemeester De Galan en de Ecolo-PS-meerderheid is uitstekend verlopen. Ik draag graag mijn mandaat over aan mijn collega Jutta Buyse (Sp-a), het andere Vlaamse gemeenteraadslid. Ik ben er zeker van dat zij mijn beleid zal kunnen verderzetten.”