Op woensdag 11 november trok de voltallige Brusselse Groen-fractie, samen met leden, sympathisanten en wat vrienden van Ecolo, naar het Nederlandse Rotterdam, om inspiratie op te doen voor onze eigen grootstad Brussel. Het werd een boeiende dag vol visionaire architectuur, vernieuwende stadslandbouw, verbluffende herbestemmingsprojecten en aanstekelijk Nederlands enthousiasme.

Op de terugweg was de groep unaniem: de reis was inspirerend. We zagen de Citroëngarage aan het Sainctelettesquare, in navolging van de Van Nellefabriek (*), herboren als een plaats van innovatie en techniek, net zoals bij de dokken van de RDM (**), de daken van de Anderlechtse Abattoir zagen we vergroenen tot interessante werkplaatsen voor stadslandbouw zoals bij DakAkker en Uit je Eigen Stad (***), en de verwaarloosde buurten rond het Weststation kunnen een speeltuin zijn voor jonge buurtbewoners en architecten, naar het voorbeeld van wat de architecten van bureau ZUS (****) deden. Rotterdam leeft en is ongelooflijk veerkrachtig. Wij zien alvast niet in waarom Brussel, dat zoveel potentieel heeft, niet even enthousiast en innovatief de toekomst bekijkt. Samen, op straat of in het parlement, zorgen we ervoor dat het anders kan – en zal zijn.

 • (*) Van wie fabriek?
  De Van Nellefabriek is de oude fabriek van de Nederlandse tabak-, thee- en koffieproducent Van Nelle. Gebouwd in 1925 is het een schoolvoorbeeld van modernistische, functionele architectuur.
 • (**) RDWat?
  De RDM (Rotterdamse Droogdokmaatschappij) was een belangrijke scheepswerf in de Rotterdamse havens, onder andere voor cruiseschepen en duikboten. Universiteiten, technische scholen en technische start ups behuizen nu de vroegere werkplaatsen.
 • (***) U zegt?
  DakAkker is een stadslandbouwproject op het dak van een gebouw in het hart van Rotterdam. Uit je eigen stad ligt even buiten het centrum, maar is een stadslandbouwbedrijf met eigen restaurant.
 • (****) Wiens zus?
  ZUS (zones urbaines sensibles) is een jong architectenbureau uit Rotterdam dat een verloederd en met sloop bedreigd gebouw heeft gered, en omgetoverd heeft tot een bruisende, creatieve plek in het hart van Rotterdam. Met plaats voor creativiteit en duurzame mobiliteit.

We verzamelden wat kiekjes van de gezellige reis en van de sites die we bezochten. De foto’s vind je hier: https://goo.gl/photos/p2sYGGa3WnSHRafx9.
Ann Devroe, een journaliste die ons vergezelde naar Rotterdam, schreef deze twee artikels over de reis. Met heel wat interessante vragen en bedenkingen. De moeite waard! De artikels: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/doorkijkje-rotterdam-heldere-voorb… en http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/groene-fractie-rotterdam.

Geniet van de terugblik.