Persbericht Groen!

Groen! kan niet aanvaarden dat de Brusselse fietsers zelfs op het fietspad niet veilig kunnen rondrijden en stelt voor de fietspaden rechts van de geparkeerde auto’s aan te leggen.

Vorige week raakte een fietsster zwaargewond nadat ze overreden werd door een bus in de Troonstraat. Nochtans reed ze op het fietspad en droeg ze een fluojasje. Door een plots openzwaaiend portier van een auto was ze verplicht geweest uit te wijken, waarna ze gegrepen werd door de bus.

Fietspaden die links van de geparkeerde auto’s liggen, bieden geen echte bescherming voor de fietsers. De fietser wordt immers platgedrukt tussen het voorbijrijdend verkeer en de geparkeerde auto’s. Een deur die opengaat, een auto die uitwijkt, … kunnen meteen ernstige ongevallen veroorzaken.

Omdat Brussel geen parkeerplaatsen durft op te offeren, liggen de smalle fietspaden te dicht bij de geparkeerde auto’s. Bruno De Lille (Groen!): “In plaats van echte keuzes te maken én beveiligde en brede fietspaden te voorzien, horen we nu de vreemdste suggesties: het Gewest overweegt zelfs om het fietspad gewoon af te schaffen en te vervangen door geschilderde logootjes.”

“Hoeveel gewonden of doden moeten er nog vallen in Brussel vooraleer het Gewest echte keuzes durft maken?” zegt Annemie Maes (Groen!). “Waarom doen we niet zoals Nederland, Denemarken of Vlaanderen: leg de fietspaden gewoon aan de rechterkant van de geparkeerde auto’s! Er zijn alleen maar voordelen: 50% minder kans op openslaande portieren van auto’s (want meer dan de helft zijn autosolisten). Als je dan toch door een openslaande deur van een passagier verrast wordt, is de kans op ernstige letsels kleiner omdat je niet meegesleurd kan worden door doorgaand verkeer. En het is ook een plus voor schoolgaande jeugd en de minder assertieve fietser.”

Als er gekozen moet worden tussen plaats voor de auto of voor de veiligheid van de zwakke weggebruiker, dan is voor Groen! de keuze snel gemaakt. Wij willen brede, beveiligde fietspaden die zoveel mogelijk weg van het doorgaand verkeer worden gelegd.