Persbericht Groen Sint-Joost-ten-Node

In het Brussels Gewest is er redelijk wat groen. Helaas zijn deze groene ruimten geografisch zeer ongelijk verdeeld. Wie rond het Noordstation woont, heeft weinig tot geen groen in de buurt. Bovendien is de publieke ruimte vaak veel minder aangenaam dan zou kunnen. Groen vraagt, door een Guerrilla Gardeningactie, de aandacht voor dit probleem.

Guerrilla Gardening is het aanleggen van een tuintje of het planten van bloemen of ander groen op een plek die wel wat opfleuring kan gebruiken. Bijvoorbeeld op een stuk land dat al lang braak ligt, op plaatsen waar men voor het gemak enkel gras plant, of in een bloembak die leeg is. Iedereen kan een Guerrilla Gardener worden. Het is simpelweg een kwestie van de schop oppakken en je eerste plant neerzetten. Het doel is de strijd aan te gaan tegen de verloedering van de publieke ruimte.

Maandagavond trok de groep van Groen Sint-Joost-Ten-Node, samen met de Brusselse fractie en een guerrilla-leger van helpende handen, naar een verwaarloosd stuk grond op de hoek van de Plantenstraat en de Brabantstraat. Het terrein, begroeid met gras en netels, lag bezaaid met zwerfvuil en rommel allerhande. De vrijwilligers raapten 4 volle vuilzakken bij elkaar, verwijderden brandnetels, plantten bloemen. Ognev Vlaminck ontwierp een houten constructie, gebaseerd op de Bremer stadsmuzikanten, waar ook bloemetjes in geplant werden.

Frédéric Roekens, gemeenteraadslid voor Groen in Sint-Joost: “Met deze actie willen we het belang van groen in de stad benadrukken, en vooral in buurten als deze. Er wordt de bewoners van de buurt rond de Brabantstraat al jaren van alles beloofd, maar de buurt blijft er vuil en verloederd bij liggen. De gemeente moet hier echt een prioriteit van maken.”

Annemie Maes, fractieleider van Groen in het Brussels Parlement sluit zich aan: “De reactie van buurtbewoners en zelfs caféuitbaters spreekt voor zich. Mensen snakken naar meer groen. Er is weinig ruimte, maar wij roepen op om de ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken, en zo het leven in de stad wat aangenamer te maken. Bovendien staat het gebrek aan groen in de stad in de top 3 van redenen voor de stadsvlucht van de middenklasse in Brussel. Reden te meer om hier verandering in te brengen.”

Groen wil bij deze ook andere actiegroepen en buurtbewoners inspireren en stimuleren tot het tuinieren in de publieke ruimte. Iedere ruimte in ons gewest verdient namelijk een groene tint!

Contact:
Frédéric Roekens
gemeenteraadslid