Op 28 februari werd het nieuwe Jourdanplein ingehuldigd door Beliris en de gemeente Etterbeek. De parking maakte plaats voor een open en sfeervol plein met veel groen. Etterbeeks schepen Rik Jellema maakte de afgelopen jaren van een autovrij Jourdanplein een van zijn prioriteiten, en hij kijkt nu tevreden naar het resultaat van de herinrichting.

Van een openluchtparking met meer dan 100 wagens is het emblematische plein verveld tot één grote wandelzone met nog slechts 30 plaatsen voor kortparkeren, en 70 plaatsen voor langer parkeren in een gerenoveerde ondergrondse parking juist achter het plein.

De gemeente Etterbeek begon in de jaren ’90 een grootse stadsvernieuwing in het lager gedeelte van Etterbeek, via de Grondregie. Leegstaande gebouwen werden opgekocht en gerenoveerd tot woningen om de levenskwaliteit van de wijk te verhogen. De renovatie van het Jourdanplein vormt de kroon op deze transformatie. De gemeente voorzag verschillende initiatieven om burgerparticipatie voor dit project te stimuleren. Van zijn kant heeft de Grondregie een nieuw gebouw opgetrokken voor frituur Maison Antoine. Door de herinrichting bloeit de hele buurt op.