Zeven burgemeesters uit Vlaams Brabant hebben recent de Vlaamse regering gevraagd om werk te maken van de uitbreiding van de Ring rond Brussel. Op 10 oktober 2009 komen de jongeren van de JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) op straat om actiegewijs de Vlaamse Regering duidelijk te maken dat zij niet opgezet zijn met de plannen om de Brusselse Ring te verbreden. Hun actie kadert ook in het Manifest “OpenRuimte AdemRuimte” een initiatief van Bond Beter Leefmilieu dat door meer dan dertig organisaties ondertekend is. Met het manifest wordt het verzet tegen meer logistiek en grote infrastructuurwerken in heel Vlaanderen gebundeld.

De Brusselse Groen! fractie neemt deel aan deze actie. We komen in de voormiddag (10u) samen voor een bezoek aan het Brussels Parlement. De kersverse parlementsleden Annemie Maes en Elke Van den Brandt willen immers de Brusselse leden bedanken voor hun inzet tijdens de campagne en toelichting geven bij hun prioriteiten voor de komende legislatuur. Mobiliteit, en meer concreet het dossier van de verbreding van de Ring is hier zeker een aandachtspunt. Diezelfde middag gaan we al meteen aan de slag en vertrekken we richting Vilvoorde waar we samen met de Vlaams Brabantse groene mandatarissen, leden en sympathisanten de actie van JNM ondersteunen.

Groen! vindt een verbreding van de Ring rond Brussel niet nodig. Volgens de partij kan men met het geld dat voor deze uitbreiding zou worden gebruikt, andere, duurzame alternatieven ontwikkelen om het fileleed aan te pakken. De verbreding van de Ring geeft een fout signaal aan pendelaars en zal alleen maar leiden tot een nieuw verzadigingspunt, maar dan met nog meer auto’s in de file.