Groen in het Brussels Gewest …

De Groenen zijn in Brussel meer dan dynamisch: we voeren actie, organiseren debatten en trekken geregeld naar de Brusselaar om die om zijn of haar mening te vragen. Zo bouwen we samen aan een betere stad.

Bovendien hebben we in het Brussels Parlement 3 parlementsleden, 1 parlementslid in het Vlaamse Parlement en zijn we ook goed vertegenwoordigd in de 19 gemeenteraden. In Etterbeek, Jette, Molenbeek en Schaarbeek zitten we mee in de meerderheid, elders voeren we op een constructieve manier oppositie. Onze Groene raadsleden werken daarbij nauw samen met hun Ecolo-collega’s.

Verder is er een dynamische Jong Groen-afdeling en organiseert de GroenPlus-groep (voor de iets oudere Groene Brusselaars) zijn eerste activiteiten. Voor elk wat wils. Samen maken we er werk van.

Nieuws van de Gewestgroep

Hoe stemmen?

Stemmen is zo veel meer dan een bolletje inkleuren! Met dit stappenplan hoef je je daarover alvast geen zorgen meer te maken: Ongeveer twee weken voor de verkiezingen ontvang je op je domicilieadres je oproepingsbrief. Daarop staat in welk stemlokaal je moet gaan...

Lees meer

Het bestuur van Groen Brussels Gewest

Veerle Vandenabeele, secretaris van Groen Gewest Brussel

Veerle Vandenabeele

Voorzitster

Facebook: veerle.vandenabeele.3
Twitter: @VeerleVandana

Elke Van den Brandt, ondervoorzitster van Groen Gewest Brussel

Elke Van den Brandt

Ondervoorzitster

Website: elkevandenbrandt.be
Facebook: elke.vandenbrandt.7
Twitter: @elkevdbrandt
Instagram: elkevandenbrandt

Sam Vandenberghe, politiek opbouwwerker van Groen Gewest Brussel

Sam Vandenberghe

Politiek opbouwwerker

Een beetje geschiedenis…

 

1982: Agalev Brussel wordt opgericht
1984: Alain Beeckmans wordt (door opvolging) het eerste Agalev-gemeenteraadslid in het Brusselse.
1988: Agalev haalt vier verkozenen bij de lokale verkiezingen op de lijst met Ecolo: Mark Soen (Etterbeek), Alain Beeckmans (Ganshoren), Luc Denys (Schaarbeek) en Chiara Van Remmen (Ukkel).
1989: Bij de eerste verkiezingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement wordt Dolf Cauwelier verkozen als parlementslid.
1994: Agalev heeft geen verkozene in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Bij de lokale verkiezingen worden Alain Beeckmans (Ganshoren), Pierre Demol (Anderlecht) en Luc Denys (Schaarbeek) gemeenteraadslid.
1999: Lukas Vander Taelen wordt gemeenteraadslid in Elsene voor Agalev!. Hij is er het eerste Nederlandstalige gemeenteraadslid sinds bijna twintig jaar.
1999: Adelheid Byttebier wordt verkozen als parlementslid in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement op de Sp!Aga-lijst
2000: Agalev haalt 5 schepenen: Brussel-stad (Bruno De Lille), Elsene (Pascal Dufour), Ganshoren (Alain Beeckmans), Schaarbeek (Luc Denys) en Watermaal-Bosvoorde (Annemie Vermeylen)
2003: Agalev wordt Groen!
2003: Adelheid Byttebier wordt minister in de Vlaamse Regering
2004: Adelheid Byttebier wordt opnieuw verkozen als parlementslid maar nu op de Groen!-lijst
2006: Groen! heeft opnieuw een schepen in Schaarbeek (Luc Denys) en in Watermaal-Bosvoorde (Annemie Vermeylen). En ook in Vorst komen we in het bestuur terecht met Luckas Vander Taelen als schepen.
2009: Groen! haalt 2 verkozenen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement (Annemie Maes & Bruno De Lille), 1 verkozene in het Vlaams Parlement (Luckas Vander Taelen). We vormen samen met PS, Ecolo, Cdh, Open VLD en CD&V een meerderheid en krijgen een Staatssecretaris voor Mobiliteit, Openbaar Ambt, Gelijke Kansen en Administratieve Vereenvoudiging (Bruno De Lille) in de Brusselse Regering. Elke Van den Brandt volgt hem op en zetelt vanaf dan ook in het Brussels Parlement.
2012: Groen (intussen zonder !) komt in de 19 Brusselse gemeenten op samen met Ecolo en wordt langs Nederlandstalige kant de partij met de meeste gemeenteraadsleden. We komen in het bestuur van Etterbeek (Rik Jellema), Jette (Bernard Van Nuffel en sinds februari 2016 ook Nathalie De Swaef), Molenbeek (Annalisa Gadaleta) en Schaarbeek (Adelheid Byttebier).
2014: Groen behaalt 3 verkozenen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement (Bruno De Lille, Annemie Maes en Arnaud Verstraete) en 1 verkozene in het Vlaams Parlement (Elke Van den Brandt). We komen wel in de oppositie terecht.