De Gewestgroep Brussel

Doe mee. Het kan anders.
Sluit je aan bij de doeners van Groen in Brussel.

Nieuws van de Gewestgroep

Acties, vergaderingen, evenementen, persberichten van onze Gewestgroep zetten we hier op een rijtje. Je vindt hier een overzicht van de meest recente berichten.

Wie zijn we?

De Groenen zijn in Brussel meer dan dynamisch: we voeren actie, organiseren colloquia en trekken geregeld naar de Brusselaar om die om zijn of haar mening te vragen. Zo bouwen we samen aan een betere stad.

Bovendien hebben we in het Brussels Parlement 3 parlementsleden, zit er één Brusselse Groene in het Vlaamse Parlement en zijn we ook goed vertegenwoordigd in de 19 gemeenteraden. In Etterbeek, Jette, Molenbeek en Schaarbeek zitten we mee in de meerderheid, elders voeren we op een constructieve manier oppositie. Onze Groene raadsleden werken daarbij nauw samen met hun Ecolo-collega’s.

Verder is er  een dynamische Jong Groen-afdeling en organiseert de GroenPlus-groep (voor de iets oudere Groene Brusselaars) zijn eerste activiteiten. Voor elk wat wils, samen maken we er werk van.

De Brusselse Gewestwerking wordt aangestuurd door Jos Raymenants (voorzitter), Elke Van den Brandt (ondervoorzitter) en Soetkin Hoessen (secretaris). De politiek opbouwwerker voor het Brussels Gewest is Sam Vandenberghe.

Doe mee en word lid

Voor 1 euro ben je al lid van Groen, een politieke partij die verder denkt dan de waan van de dag en over (partij)grenzen heen kijkt. Groen maakt deel uit van een internationale en wereldwijde ecologische beweging die ijvert voor een duurzame en sociale samenleving. Je ontmoet mensen uit alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel die samen met jou ervan overtuigd zijn dat het groene gedachtegoed de moeite waard is om samen over na te denken en actie rond te voeren. Je kunt in alle openheid meebouwen aan de groene ideeën van morgen. Als lid krijg je toegang tot alle congressen en studiedagen en kun je de richting waarin Groen denkt, mee bepalen.

Een beetje geschiedenis

1982: Agalev Brussel wordt opgericht
1984: Alain Beeckmans wordt (door opvolging) het eerste Agalev-gemeenteraadslid in het Brusselse.
1988: Agalev haalt vier verkozenen bij de lokale verkiezingen op de lijst met Ecolo: Mark Soen (Etterbeek), Alain Beeckmans (Ganshoren), Luc Denys (Schaarbeek) en Chiara Van Remmen (Ukkel).
1989: Bij de eerste verkiezingen voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement wordt Dolf Cauwelier verkozen als parlementslid.
1994: Agalev heeft geen verkozene in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Bij de lokale verkiezingen worden Alain Beeckmans (Ganshoren), Pierre Demol (Anderlecht) en Luc Denys (Schaarbeek) gemeenteraadslid.
1999: Lukas Vander Taelen wordt gemeenteraadslid in Elsene voor Agalev. Hij is er het eerste Nederlandstalige gemeenteraadslid sinds bijna twintig jaar.
1999: Adelheid Byttebier wordt verkozen als parlementslid in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement op de Sp!Aga-lijst
2000: Agalev haalt 5 schepenen: Brussel-stad (Bruno De Lille), Elsene (Pascal Dufour), Ganshoren (Alain Beeckmans), Schaarbeek (Luc Denys) en Watermaal-Bosvoorde (Annemie Vermeylen)
2003: Agalev wordt Groen!
2003: Adelheid Byttebier wordt minister in de Vlaamse Regering
2004: Adelheid Byttebier wordt opnieuw verkozen als parlementslid in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement maar nu op de Groen!-lijst
2006: Groen! heeft opnieuw een schepen in Schaarbeek (Luc Denys) en in Watermaal-Bosvoorde (Annemie Vermeylen). En ook in Vorst komen we in het bestuur terecht met Luckas Vander Taelen als schepen.
2009: Groen! haalt 2 verkozenen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement (Annemie Maes & Bruno De Lille), 1 verkozene in het Vlaams Parlement (Luckas Vander Taelen). We vormen samen met PS, Ecolo, Cdh, Open VLD en CD&V een meerderheid en krijgen een Staatssecretaris voor Mobiliteit, Openbaar Ambt, Gelijke Kansen en Administratieve Vereenvoudiging (Bruno De Lille) in de Brusselse Regering. Elke Van den Brandt volgt hem op en zetelt vanaf dan ook in het Brussels Parlement.
2012: Groen (intussen zonder !) komt in de 19 Brusselse gemeenten op samen met Ecolo en wordt langs Nederlandstalige kant de partij met de meeste gemeenteraadsleden. We komen in het bestuur van Etterbeek (Rik Jellema), Jette (Bernard Van Nuffel en sinds februari 2016 ook Nathalie De Swaef), Molenbeek (Annalisa Gadaleta) en Schaarbeek (Adelheid Byttebier).
2014: Groen behaalt 3 verkozenen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement (Bruno De Lille, Annemie Maes en Arnaud Verstraete) en 1 verkozene in het Vlaams Parlement (Elke Van den Brandt). We komen wel in de oppositie terecht.
2018: Met de gemeenteraadsverkiezingen rolt een groene golf over Brussel: er worden maar liefst 28 Groen-kandidaten verkozen! Groen kwam in alle gemeenten samen met Ecolo op (behalve in Molenbeek) en treedt toe tot 14 meerderheden. Maar liefst 12 Groenen worden schepen: in Anderlecht (Susanne Müller-Hübsch), Brussel-stad (Bart Dhondt), Elsene (Els Gossé), Etterbeek (Rik Jellema), Jette (Nathalie De Swaef), Koekelberg (Tinne Van der Straeten), Oudergem (Lieve Jorens), Schaarbeek (Adelheid Byttebier), Sint-Agatha-Berchem (Katia Van Den Broucke), Sint-Gillis (Jos Raymenants), Vorst (Esmeralda Van Den Bosch) en Watermaal-Bosvoorde (Daniel Soumillion).