Persbericht Groen!

Groen! wil dat het Gewest de stad Brussel terugfluit i.v.m. de plannen voor de Heizel. Het wordt tijd dat het Gewest in dit soort dossiers krachtig de leiding neemt zodat de speculatie ophoudt. Het vage antwoord van minister president Picqué – vandaag in commissie- heeft ons niet gerustgesteld. Niet elke gemeente afzonderlijk maar het Gewest moet Europese plannen en andere megaprojecten afwegen. Bovendien moet het daarbij kwaliteitscriteria hanteren.

Adelheid Byttebier: “Met de plannen van Brussel voor de Heizel, denkt de stad alleen aan zichzelf. Opnieuw wordt het pijnlijk duidelijk dat we nood hebben aan een herverdeling van de bevoegdheden in het Brussels Gewest: tot dan zullen de gemeenten enkel oog hebben voor hun eigen kleine belangen, zonder wakker te liggen van de problemen die ze daarmee elders veroorzaken. Het is blijkbaar teveel gevraagd van de 19 burgemeesters om mee te werken aan een algemeen beleid dat dit Gewest leefbaar moet maken.”

Grondreserves

Brussel heeft nog enkele grondreserves en daar zitten speculanten op te azen. Het Brussels Gewest deed een poging om de betonhonger te kanaliseren met het voorstellen van een Internationaal OntwikkelingsPlan (het IOP) dat aan 10 gebieden een bestemming geeft; onder meer Heizel, Josaphat, Delta.

Met de plannen van de stad Brussel voor de Heizel wordt het gewest voor schut gezet. De voorziene inplanting van Europese wijken op de sites Josaphat (Schaarbeek-Evere) en Delta (Oudergem) komt in het gedrang. De recreatieve aantrekkingskracht van de Heizel verdwijnt samen met Kinepolis, Océade en Mini-Europa waardoor de bollen van het Atomium eenzaam overblijven tussen kantoorgebouwen. De speculanten en projectontwikkelaars wrijven zich intussen in de handen.

Alternatieven

Het kan echter ook anders: Groen! kiest voor een Europese uitbreiding op Josaphat (zeer toegankelijk); een opwaardering van het bestaande voetbalstadion op de Heizel en verwerpt een mega-shoppingcenter in het noorden van Brussel. Een shoppingcenter twee keer de grootte van Wijnegem is dodelijke concurrentie voor de bestaande winkels in de rest van het Gewest.

Daarbij wordt het hoog tijd dat men kwaliteitscriteria hanteert bij het ontwikkelen van nieuwe gronden. Het algemeen belang moet immers primeren: de woon- en werkgelegenheid, de toegankelijkheid (mobiliteit) en de leefbaarheid (luchtkwaliteit) van nieuwe wijken en sites.

Dit kan alleen wanneer dit soort politieke beslissingen weldoordacht genomen worden: in het belang van het hele Gewest én – als het even kan in de nabije toekomst – als stadsgemeenschap samen met de omliggende provincies Vlaams- en Waals Brabant.