Eva Lauwers, Groen !, 25 jaar

Sint-Gillis is een leuke plek om te wonen. Dat vindt Eva Lauwers, voorzitster van JongGroen! Brussel.

“Ik vind het spijtig dat Groen! zo’n oubollig imago heeft,” vertelt de jonge politica. “Mensen menen dat we nog altijd van die geitenwollensokken zijn. Om ze van antwoord te dienen: die tijd is voorbij!”

Eva Lauwers is al van jongs af actief in de ecologische partij. “Een familietrek,” zegt ze zelf. “Mijn vader zat al bij Agalev.” In de Brusselse politiek ligt het thema huisvesting haar na aan het hart. “Brussel heeft veel potentieel voor jonge mensen, maar is verschrikkelijk duur om te wonen. Heel anders dan bijvoorbeeld Antwerpen, waar je in het centrum makkelijk appartementen voor vijfhonderd euro vindt. Met mijn partij probeer ik me in te zetten om de leegstand in de stad tegen te gaan. Waarom niet al die mooie, maar vervallen huizen renoveren en er appartementen van maken? En de huurmarkt reguleren, zodat er genoeg aanbod is, maar prijzen nooit de pan uitswingen. Dat kan als je doordacht een aantal huizen renoveert en opdeelt in catego­rieën. Ik merk dat er bij jonge mensen een breed draagvlak bestaat om dit te doen.”

Lauwers spreekt uit ondervinding: zelf heeft ze een huis gerenoveerd in Sint-Gillis, een gemeente waar ze graag woont. Ze is biologe van opleiding en geeft les op een middelbare school. De komende verkiezingen is ze tweede opvolgster op de Europese lijst.

Meertalig onderwijs is voor haar de sleutel tot een sterk stadsgewest. “We hebben dat echt nodig. Ik vind het altijd wat raar dat men hier in Brussel in het Nederlandstalig onderwijs straffen geeft als men leerlingen betrapt op Frans spreken op de speelplaats. Absurd, in een stad die grotendeels Franstalig is. In Brussel kunnen we toch in zowel Frans- als Nederlandstalige scholen bepaalde vakken in de andere landstaal geven? Het zou de samenwerking tussen de taalgroepen ten goede komen. Dat is hier toch meer dan nodig. En waarom niet, na lessen in het Nederlands en het Frans, ook durven te denken aan nog meer talen?”

Uiteraard is Lauwers voor meer fiets in de stad. En minder auto. “Ik ben het gewoon beu om, als ik ’s zomers op een terrasje zit, een wolk van uitlaatgassen over me heen te krijgen van automobilisten die een parkeerplek zoeken.” Meer trams in eigen bedding vindt ze ook wenselijk. “Want Pascal Smet, die houdt nog te veel rekening met de auto.”

Bron: Brussel Deze Week van 30/03/2009