Persbericht Groen

In het Laatste Nieuws uit Wilfried Meert zijn twijfels over een oplossing voor de Memorial Van Damme na 2020. Voor Groen is het ondenkbaar dat de Memorial Brussel zou moeten verlaten door toedoen van de Brusselse overheid. Groen wil graag dat EK voetbal in 2020 naar Brussel kan komen, maar er moet wel een oplossing zijn voor beide sporten en totale transparantie over de kosten. De renovatie van het Koning Boudewijnstadion moet daarbij ernstig onderzocht worden.

Deze aanpak is de wereld op zijn kop

Op dit moment zijn we getuige van een bedenkelijk schouwspel, waarin politici zichzelf voortdurend tegenspreken. ”Het stadion dat de belastingbetaler niets zal kosten” is intussen een factuur van honderden miljoenen euro aan het worden voor de Brusselaars, het in juli aangekondigde akkoord met RSC Anderlecht blijkt (nog) niet te bestaan, enz.

Guy Vanhengel en Alain Courtois, de betrokken politici, storten de sportwereld en de Brusselaars in een avontuur waarvan niemand weet waar het eindigt: er is geen akkoord met Anderlecht, geen akkoord met de Belgische voetbalbond, er is geen oplossing voor de Memorial, geen zicht op de totaalfactuur, de omwonenden van parking C zien het project helemaal niet zitten, maar… “het Boudewijnstadion gaat wel zeker tegen de vlakte en de nieuwbouw komt er” kondigden de politici in juni al aan. “Dit is de wereld op zijn kop. Werk eerste een project uit dat een oplossing biedt voor het voetbal én voor de Memorial, met een duidelijk zicht op de totale kostprijs … en neem dan pas de beslissing, niet omgekeerd!” zegt Arnaud Verstraete, Brussels parlementslid voor Groen.

“Alain Courtois maakt nu al budgetten vrij voor de uitwerking van deze beslissingen en hij heeft nog geen enkele oplossing op zak, dat is niet ernstig”, vult Bart Dhondt, gemeenteraadslid in Brussel-Stad voor Groen, aan.

Renovatie Koning Boudewijnstadion ernstig onderzoeken

Voor Groen moeten de betrokken politici minstens de optie van de renovatie van het Koning Boudewijnstadion ernstig onderzoeken. Volgens architecten met ervaring in de sector kan de renovatie van het Koning Boudewijnstadion stukken sneller en voor een fractie van de prijs gerealiseerd worden. In het buitenland zijn voorbeelden bekend van uitschuifbare tribunes, waardoor je voetbal en atletiek kunt combineren in eenzelfde stadion, met een uitstekende kijkervaring. “Op dit moment moeten we het stellen met een Minister Vanhengel die zegt dat renovatie geen optie is. Het is dus zijn woord tegen dat van de experten. Voor beslissingen met zo’n grote impact en grote budgetten verwacht ik een betere verantwoording”, hekelt Arnaud Verstraete.

Een volwaardige oplossing vinden voor de Memorial van Damme zal ook een serieuze uitdaging worden. “Courtois beloofde maandag een oplossing voor de Memorial, maar wat zijn de opties in Brussel? Gaat hij voorstellen om nog een nieuw stadion te bouwen, specifiek voor de Memorial?” vraag Bart Dhondt zich af.

“Wij verwachten van de betrokken politici dat ze minstens het lef hebben om de renovatie van het Koning Boudewijnstadion eerlijk te onderzoeken en in een objectieve vergelijking naast dit wankele nieuwbouwproject te leggen,” besluiten Verstraete en Dhondt.

Contact:
Arnaud Verstraete
Parlementslid Groen
Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Bart Dhondt
Gemeenteraadslid Groen
Gemeenteraad Brussel-stad