Groen en Ecolo helpen startende bedrijven

Heel wat ondernemers hebben het moeilijk om aan voldoende geld te geraken om een zaak op te starten of om hun zaak uit te breiden. Als startende ondernemers bij de bank een lening vragen, dan krijgen ze in bijna tweederde van de gevallen een negatief antwoord.

In België ligt er echter heel veel geld te slapen op spaarrekeningen. Groen en Ecolo willen met hun voorstel voor een Proxi-lening dit slapende geld activeren. We willen familie, vrienden en fans van deze ondernemers fiscaal belonen als ze geld willen lenen aan de nieuwe of groeiende zaak.

Zo laten we heel wat dromen in vervulling gaan én zorgen we voor extra jobs. Want Brussel kan elke nieuwe job gebruiken…

Filmpje: hoe werkt het

Om je duidelijk te maken wat het betekent voor een jonge starter om een proxi-lening te kunnen krijgen, gingen we langs bij Laura Verhulst. Ze is student-ondernemer en de bezielster van “Madam Bakster”, een bakkerij die taarten bakt vrij van geraffineerde suikers, dierlijke producten (melk, boter, room, eieren etc.) of bewerkte grondstoffen. Maar zelfs al waren heel wat mensen rondom haar enthousiast, makkelijk om startkapitaal te vinden was het niet …

Enkele cijfers …

%

Aantal startende ondernemingen dat problemen heeft om door de bank gefinancierd te worden. Bron: Unizo (*)

EUR staat er op de Belgische spaarboekjes

Waarom is dat een probleem?

 

KMO’s zijn het fundament van onze economie. Zowel op het vlak van tewerkstelling als toegevoegde waarde nemen de KMO’s in België het gros voor hun rekening. KMO’s creëren meer dan 40% van de totale tewerkstelling in België en 61,4% van de toegevoegde waarde. In totaal zijn ze goed goed voor 1,8 miljoen arbeidsplaatsen en 115 miljard euro aan toegevoegde waarde. We kunnen ze dus niet genoeg ondersteunen. Als de banken echter een rem zetten op de opstart van nieuwe zaken of de groei van bestaande ondernemingen niet ten volle ondersteunen, dan krijgen we een probleem …

Welke oplossing stellen Groen en Ecolo voor?

 

De Proxi-lening: een fiscale stimulering voor het verstrekken van leningen aan ondernemende vrienden en familieleden.

  • Enerzijds krijgt de uitlener een jaarlijkse vermindering op zijn personenbelasting. Deze vermindering wordt berekend op basis van een door de regering te bepalen percentage van de totaal uitgeleende bedragen. Stel dat dit op 2% bepaald wordt en meneer X heeft in 2016 zo’n 50.000 uitgeleend aan mevrouw Y, dan kan hij dus 2% van 50.000 euro (= 1000 euro) aftrekken van zijn belastingen.
  • Anderzijds wordt er voorzien in een eenmalige belastingvermindering als de ontlener niet in staat is om de lening terug te betalen. In ons voorstel, net als in Vlaanderen, zou er een eenmalige belastingvermindering worden toegekend ter waarde van 30% van het nog uitstaande en dus verloren bedrag.

Madam Bakster: een mooi voorbeeld

Madam Bakster is een jonge Gentse start-up. Laura Verhulst is al van kindsaf gebeten door het maken van heerlijke desserts en lekkere gebakjes. En toch leeft ze ook al jaren erg gezond: zonder calorieën te gaan tellen maar wel door haar consumptie van dierlijke producten, tarwe en geraffineerde suikers te beperken.

Omdat heel wat mensen desserts schrappen zodra ze gezonder willen leven of allergisch zijn aan gluten, lactose of eieren, besloot ze haar ervaringen te delen. Eerst met een blog en daarna met haar eigen bakkerij: Madam Bakster was geboren. Eerst in haar eigen keuken en later in een heuse bakkerij.

Om de overstap naar die bakkerij te maken, had ze natuurlijk extra geld nodig. En als student-ondernemer verliep die zoektocht niet altijd even makkelijk. Gelukkig kon ze via de win-win-lening (de Vlaamse versie van onze Proxi-lening) een beroep doen op steun van familie, vrienden en mensen die in haar verhaal geloofden.

Bedankt Laura Verhulst en Kobe Jacxsens (Madam Bakster), Leticia Sere (video en vormgeving), Anton Houthuys (inhoudelijke ondersteuning) en Isabelle Durant en Bruno De Lille (opstellen van de ordonnantie).