Wanneer: woensdag 11 november, afspraak om 8u30 stipt aan het Centraal Station (de bus vertrekt aan de Kardinaal Mercierstraat). Terug in Brussel rond 20 uur.

Programma
8.30 uur: vertrek naar Rotterdam waar we rond 10.30 zullen arriveren.

Herinner je je dit nog? Het grote debat over de toekomst van de Citroëngarage, in het Kaaitheater, georganiseerd door Groen en Ecolo. Uitgangspunt was om het debat niet te beperken tot de vraag ‘voor of tegen een museum voor moderne en hedendaagse kunst’ in de Citroënshowroom, maar om een toekomstvisie naar voren te schuiven voor de hele site. De zoektocht naar zinvolle invullingen van waardevol industrieel erfgoed was begonnen. Alras doken de voorbeelden van de Van Nelle fabriek en de Rotterdamse Droogdokkenmaatschappij op.

11 uur: bezoek aan de Van Nelle fabriek en Rotterdamse Droogdokkenmaatschappij
UnknownDe Van Nelle Fabriek trok al bij de oplevering internationale aandacht. Het werd oa ‘Een gedicht in staal en glas’ genoemd en de wereldberoemde Le Corbusier vond het zelfs ‘van een puurheid, zo onvoorwaardelijk zuiver!’ In 2014 is De Van Nelle Fabriek opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bijzondere erkenning van de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek. En natuurlijk een schitterende kroon op het werk van de initiatiefnemers die de fabriek eind jaren ’90 van de sloop gered hebben.

 

 

Unknown-1De voormalige werf van de Rotterdamse DroogdokkenMaatschappij (RDM) is getransformeerd tot RDM Campus door samenwerking tussen twee scholen en het Havenbedrijf Rotterdam. De hallen functioneren nu als les- en bedrijfsruimte terwijl de industriële grootsheid van de hallen behouden gebleven is. RDM heeft een nieuwe betekenis gekregen: Research, Design & Manufacturing.

 

 

13 uur: tijd voor een LUNCH in Dakakker of een andere locatie. In de namiddag maken we kennis met de fractie van GroenLinks Rotterdam

15 uur: een bezoek aan twee stadslandbouwprojecten: “Dakakker

Unknown-2Unknown-3

en “Uit je eigen stad“.

Om 18.30 uur nemen we de bus terug naar Brussel.

Wil je mee? Dan kan dat aan een democratische prijs: 10 euro en 5 euro voor studenten en mensen die een vervangingsinkomen hebben.
Inschrijven via charlotte.horemans@groen.be.