Schaarbeek is de eerste Brusselse gemeente die de Mannendag viert, die jaarlijks valt op 19 november. “Mannen zijn niet alleen stoer, sportief en sterk, maar hebben verschillende talenten die we in de kijker willen zetten – in het bijzonder die van zorger,” zegt schepen van Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier. “We bieden verschillende activiteiten voor kinderen en begeleider gratis aan om zo mannen die tegen de stereotypen opvechten, een steuntje in de rug te geven.”

Theater, jiu jitsu, een speelatelier, kooklessen, … Met een gevarieerd aanbod aan gratis activiteiten viert de gemeente Schaarbeek de internationale Mannendag. “We besteden elk jaar op 8 maart veel aandacht aan de Vrouwendag, wat nog steeds nodig is, maar we mogen niet vergeten dat ook mannen aan gendergerelateerde verwachtingen moeten voldoen. Vrouwen- en mannenemancipatie gaan bovendien hand in hand,” zegt schepen Byttebier.

Het programma voor 2016 is het resultaat van een denkoefening op de gemeentelijke Adviesraad Gelijkheid Vrouwen-Mannen. Daar werd duidelijk dat steeds meer mannen ook taken in het huishouden op zich nemen en worstelen met een voltijdse baan én de zorg voor hun gezin, maar hier weinig erkenning voor krijgen.

Op lokaal vlak kan Schaarbeek haar steentje bijdragen aan het doorbreken van deze stereotypes. We vieren de verschillende talenten van mannen op de Internationale Mannendag van 19 november. Meer info over de activiteiten en inschrijvingen via www.schaerbeek.be/nl/mannendag