“Met de regenboogvlag aan het gemeentehuis tonen wij ons respect voor elke burger, want ook in Schaarbeek zijn All Genders Welcome,” zegt schepen van Gelijke Kansen, Adelheid Byttebier (Groen). Zij wordt hierin gesteund door het politiek akkoord dat expliciet alle discriminatie afwijst op grond van taal, geslacht, herkomst, handicap, seksuele geaardheid, enz. De regenboogvlag hangt uit, maar met de lancering van de campagne ‘All Genders Welcome’, voegt schepen Byttebier ook daad bij het woord.

De campagne is een samenwerking met het Brusselse Regenbooghuis ter ere van de Internationale Dag tegen Homofobie op 17 mei. De regenboogvlag dekt de lading van sensibilisatie en informatie aan het gemeentepersoneel, maar ook aan de Schaarbeekse burgers. Aan het gemeentepersoneel wordt een specifieke opleiding gegeven over hoe correct om te gaan met holebi’s en transgenders en naar waar door te verwijzen bij meer specifieke vragen.

“Denk maar aan agressie tegen homo’s, adoptie bij een lesbisch koppel, een nieuwe identiteitskaart bij geslachtsverandering, … Duidelijke informatie moet er toe bijdragen dat taboes zoveel mogelijk doorbroken worden,” zegt schepen Byttebier. Voor alle inwoners van de gemeente die met vragen zitten of klachten hebben omtrent (hun) geaardheid, is er eveneens informatie beschikbaar.

Open geest

Het campagnebeeld voor de affiche en de flyer werd genomen in de Huwelijkszaal van de gemeente zelf. Max figureerde en getuigt waarom hij de campagne zo belangrijk vindt: “Transgenders die officieel erkend willen worden door de Belgische staat, moeten hun aanvraag indienen bij de gemeente. Het gemeentepersoneel is dus hun eerste aanspreekpunt. Ik ben zelf in Schaarbeek altijd met respect behandeld door de loketbedienden. Bovendien wil ik mijn medeburgers informeren over het bestaan van transgenders en interseksuelen, die respectievelijk 3% en 1% van de bevolking uitmaken”.

Je komt meer over de campagne te weten op de website van het Rainbowhouse Brussels: http://rainbowhouse.be/nl/evenements/all-genders-welcome-campaign/