Groen hekelt de beslissing om geen zwemvijver op de Heizelvlakte aan te leggen. Uit de voorstelling van het NEO-project op de Heizel bleek dat de aangekondigde zwemvijver werd gewijzigd in een waterspiegel van 5 à 15 centimeter hoog. Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen): ‘Eerst was het een zwemmeer, dan een zwemvijver, nu een waterspiegel… Als we niet opletten blijft er slechts een miezerig fonteintje over.’ Maes vindt dat Brusselaars iets is voorgelogen. ‘Men sluit Océade met de expliciete belofte dat er een nieuwe zwemmogelijkheid op de Heizelvlakte zou komen, maar dat blijkt niet te kloppen. Dit zoethoudertje smaakt erg bitter.’

Het Gewest en de Stad Brussel gingen op site van de Heizel oorspronkelijk een heus zwemmeer aanleggen dat zou passen in een breder plaatje van park- en sportinfrastructuur, maar daar komt men nu op terug. De reden daarvoor is opmerkelijk. Annemie Maes (Groen): “Als excuus verwijst men naar een zwemvijver in Antwerpen die kennelijk erg populair is. Blijkbaar té populair, want de vijver zit vol mensen als het mooi weer is. De oplossing is nochtans eenvoudig: meer zwemvijvers in plaats van minder.” 

Uit een debat in het Brussels parlement bleek dat minister Pascal Smet (SP.A) en Rudi Vervoort (PS) het nog niet goed wisten of, waar en wanneer er een openlucht zwemvijver/zwembad zou komen. “Ik hoop dat ze hun collega Fremault kunnen overtuigen om het zwemmen in de vele Brusselse vijvers te herbekijken. Momenteel weigert ze zelfs maar om te meten of de waterkwaliteit in Brusselse vijvers en het kanaal voldoende is om te zwemmen, laat staan dat ze er echte zwemvijvers van zou maken.”

Publieke zwembaden/capita

Met deze beslissing maakt het stadsbestuur Brussel een pak minder aantrekkelijk. “In Berlijn wonen 3,7 miljoen inwoners en zijn er 28 publieke openluchtzwembaden. Brussel telt 1,1 miljoen inwoners en heeft geen enkel openluchtzwembad. Moeten de Brusselaars dan domweg droogzwemmen? Het wordt tijd dat het stadsbestuur die absurditeit inziet.”  

Heel wat burgers hebben reeds hun ongenoegen hierover geuit. In dat kader vindt komende zondag de fijne protestactie “BIG JUMP BXL” opnieuw plaats. “Brusselaars nemen een  duik in het kanaal om het gebrek aan zwemmogelijkheden aan te kaarten. Een jaarlijkse traditie waarbij men in heel Europa ook springt voor proper water.”

Contact:

Annemie Maes

annemie.maes@groen